Lennart Erikssons anor

Edit Karlsson

Persondiagram

Ytterligare namn

Ytterligare namn Namn
Annat namn Edholm

Föräldrar

Far Födelsedatum Mor Födelsedatum
Johan Karlsson Alma Karlsson

Partners

Partner Födelsedatum Barn
Eskil Edholm Marianne Edholm
Maud Edholm
Carina Edholm

Personhändelser

Typ av händelse Datum Plats Beskrivning
Födelse 1926 Rickleå, Robertsfors
Död 2009-12-05 Sandviken 3

Släktskapsrapport

Namn Typ Födelseort Födelsedatum Dödsort Dödsdatum
Partner
Eskil Edholm Partner eller man
Barn
Marianne Edholm Dotter
Maud Edholm Dotter 1952
Carina Edholm Dotter 1964
Föräldrar
Alma Karlsson Mor
Johan Karlsson Far

Anteckningar

EDIT EDHOLM, Sandviken, avled 5 december i kretsen av de närmaste, 83 år gammal.

Edit Edholm föddes i Rickleå, Robertsfors kommun, dotter till fiskaren Johan Karlsson och hans fru Alma. Hennes far hade dött fyra månader innan hon föddes. Hon var yngst av fyra systrar. Det var svårt för modern Alma att ensam klara familjen.

Sin make Eskil träffade Edit när han gjorde sin värnplikt i Umeå. En tid bodde de i Umeå, men flyttade sedan till Slagnäs i Arjeplogs kommun, där dottern Maud föddes 1952. Bostadsbristen i Slagnäs gjorde att de en tid hyrde en liten lägenhet hos oss. Vi blev under den tiden mycket goda vänner och har så förblivit genom åren. Dottern Marianne föddes 1957. De hade då fått en ny lägenhet i centrum.

Eskil arbetade i skogen, vilket var tungt och dåligt betalt. Det var under den tid då många familjer flyttade söderut där det fanns arbete och de flesta fick det bättre ekonomiskt. Så blev det också för paret Edholm. Han fick arbete hos ett skogsbolag och familjen fick ett fint boende i en bruksgård i Åmotsbruk. Dottern Carina föddes 1964.

Edit fick senare arbete på ett ullspinneri, där hon trivdes mycket bra. Där var hon också facklig företrädare. Det var där hon drabbades av sin första hjärtinfarkt och det var ovanligt tidigt i livet. Det har följt henne sedan dess, men hon hade en otroligt stark livsvilja och tillfrisknade varje gång. Hon har haft ett fantastiskt liv.

När Eskil fick anställning hos Sandvikens Järnverk flyttade familjen till Sandviken.

Edits kreativitet har tagit sig uttryck i att hon lärt sig porslinsmålning, lärt sig väva olika tekniker och vi är många som fått ta del av dessa utsökta arbeten.

Tidigare hade paret en liten husbil och de kunde åka till en vacker sjö för att fiska eller komma upp till Lappland för att hälsa på och plocka hjortron.

Efter den sista svåra sjukperioden i augusti hade Edit kraft att tillverka ett flertal snögubbar som hon skänkt till SOS-barnbyar, där dottern Maud är aktiv.

Mina tankar går till familjen i deras sorg och jag är mycket tacksam för att vi har haft förmånen att ha dem som vänner.

Närmast anhöriga är maken Eskil, döttrarna Maud, Marianne och Carina med familjer.

Rosa Löfmark Karlsson

Källan: Arbetarbladet

Källor

Beskrivning
Arbetarbladet